Najaar 2009

Najaar 2009, Teutoburger woud en Saarland.

Teutoburger woud:

In het najaar nemen we een extra vakantie omdat Marianne veel vrije uren heeft staan die we zoveel mogelijk proberen op te maken, door het vele overwerk is het er niet van gekomen om dit tot nu toe te doen dus moet het er nu maar eens van komen vóórdat ze verdwijnen en worden weggestreept.

Bad Iburg:


Bad Iburg is een kuuroord in Duitsland en is een van de betere oorden zo gaat het verhaal.





Hermannshöhen:


De Hermannshöhen is een geied waar oude keltische nederzettingen gevonden zijn maar ook Romeinse overblijfselen.


Hermannsdenkmal:


Het Hermannsdenkmal ("Hermannsmonument") is een monument bij Detmold, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het werd gebouwd in 1838-1875 naar een ontwerp van Ernst von Bandel en op 16 augustus 1875 ingewijd. Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk.




Externsteine ( Horn-Bad Meinberg ):




Behalve een natuurmonument zijn de Externsteine mogelijk van religieuze of cultureel geschiedkundige waarde. Men stelt steeds opnieuw dat de Externsteine in de steentijd de functie van cultusplaats hadden.










Bergfried, Iburg:



Een bergfried of berchvrede is een eenvoudige verdedigingstoren uit de middeleeuwen, waarin niet gewoond werd.

Het is een hoge toren, die meestal te vinden is in middeleeuwse kastelen in Duitstalige landen. Hij heeft een verdedigingsfunctie maar is niet ontworpen voor permanente bewoning zoals de middeleeuwse donjons die woontorens waren. 






Het woongedeelte van een kasteel met een bergfried bevindt zich vaak in een lagere toren, palas genoemd.

De bergfried zelf is een rijzig bouwwerk met weinig binnenruimte en (bijna) geen ramen. Hij fungeerde als uitkijktoren en tijdens korte belegeringen als schuilplaats.








Attendorn:

We brengen een bezoek aan de Attahöhle in Attendorn waar we toch stiekem veel foto's weten te maken zonder dat we ontdekt worden, als de toergids het uiteindelijk toch ontdekt doet hij nét alsof zijn neus bloed en laat mij mijn gang gaan met het fotograferen zolang ik maar niet flits.










Stalactieten en stalagmieten wie het verschil niet weet hoeft alleen maar te denken aan wat hangt zijn de stalactieten en geen stalagmieten.

De grot is niet zo bijzonder vanwege de druipsteenformaties maar meer om de kaas die er in een groot deel van de grotten gerijpt word en daarnaast wordt een deel gebruikt als heilgrotte voor natuurlijke medische doeleinden.






Hüttruper heide: 


We wandelen nog even over de heide in de buurt van Attendorn en genieten van de natuur.






Silbersee 2:



We komen aan bij de Silbersee, een zandgat waar fijn zilverzand werd opgebaggerd voor het gebruik als duur bouwmateriaal en dat nu wordt ingericht als recreatieplas. 




Als we er langs het hek wandelen om de boel wat te verkennen bekruipt ons een steeds onaangenamer gevoel, we weten niet wat het is maar het voelt niet goed.




We worden er zelfs trillerig en zenuwachtig van en ontdekken tot onze verbazing dat er achter de afrastering veel gebouwen staan die lijken op militaire objecten.

Ook staan er langs het hek bewakingscamera's op hoge palen die het geheel in de gaten houden.
Als we er later achter komen wát het was schrikken we er van.



Silbersee was een werkkamp / concentratiekamp voor krijgsgevangenen in de tweede wereldoorlog die daar dwangarbeid moesten verrichten, vaak tot de dood er op volgde.

Het o zo bekende dodenspoor ligt er nog.

En als we later een rondje lopen op de parkeerplaats en de verharde weg worden we door een stel idioten bespuugd en roepen ze ons nazi leuzen na, hier moeten we niet te lang blijven. Als we later thuis de boel eens op ons gemak nakijken komen we er achter dat het aangrenzende dorpje nog veel nazi sympathisanten kent en er zélfs nog memorabelia uit de oorlogstijd worden verkocht in een lokaal winkeltje.




Xanten:

We bezoeken nog een wildpark en gaan dan naar het archeologisch park en de thermen in Xanten.
















De Romeinse nederzetting in Xanten is een museum en historische opgraving uit de Romeinse tijd die door vrijwilligers én de gemeente Xanten wordt opgegraven en zoveel als finacieel mogelijk is in oude luister hersteld.

Veel gebouwen zijn inmiddels al klaar en er zullen er nog vele volgen zodat we de komende jaren hier nog wel eens terug zullen keren om de vorderingen te gaan bekijken.

















Kalkar:



Dom van Xanten.

Na het bezoek aan de dom van Xanten vertrekken we naar het stadje Kalkar waar we een broodje eten op het marktplein en de St. Nicolai kerk en de Kalkarer mühle bezoeken.





Stadhuis van Kalkar,

Isselburg:

We trekken verder richting huis en komen aan in het plaatsje Isselburg waar we middenin een meiboomfeest terechtkomen. We zetten de camper op de parkeerplaats en proberen nog te genieten van het feest.








Op feestelijke wijze onder veel bekijks wordt de top op de meiboom geplaatst en kan het feest beginnen.
















Onderweg nog wat leuke dingen bekijken maar de reis moet doorgaan en we stoppen alleen nog voor een snel kopje koffie en om de beentjes te strekken.









Zoals wel vaker op de camper trips stuurt Marianne een stevig potje mee en weet zich goed raad met het oude campertje.














Ook de najaarsvakantie voor 2009 zit er op en we hebben veel gezien en meegemaakt, ook op deze reis was het weer genieten van onze camper en het samenzijn in de natuur.

Op naar 2010.