Najaarsvakantie 2019

Najaarsvakantie 2019, Berlijn.


Wunstorf:
5-10-2019

De vakantie zal deze keer naar het Duitse Berlijn gaan omdat het nu 30 jaar geleden is dat de muur is opgeheven en ik graag nog een en ander wil bezoeken voordat we er straks achter komen dat ook hier, net zoals op het eiland Rügen, een groot deel van de monumenten zal worden opgeruimd.

Ook is er natuurlijk vanwege de 30 jarige viering veel te doen en het lijkt me wel leuk dat eens van dichtbij te bekijken.

Onderweg overnachten we op een camperplaats bij het dorpje Wunstorf aan het Steinhüder meer en dat van oorsprong een vissersdorpje was. Omdat we eigenlijk op doorreis zijn doen we er geen bezichtigingen en houden we het bij een wandeling door het dorpje en staan we even stil en genieten van het mooie uitzicht over het meer.
































Ingersleben, gedenkstätte Mariënborn ostgrenze:
6-10-2019

Als we onderweg zin hebben in een kopje koffie en wat willen gaan eten draaien we van de autobahn af naar een raststätte en zetten we de camper op een van de parkeerplaatsen. Tewijl we zitten te eten zien we enkele touringcars stoppen op de parkeerplaats waar groepen jongelui uitstappen die in groepjes naar een of ander complex iets verderop lopen. Als we onze koffie en broodjes op hebben gaan we op verkenning en lopen ook die kant op en zien dan een bord waarop staat dat we bij een voormalige grensovergang met het oude Oost Duitsland staan en natúúrlijk laten we deze kans niet voorbijgaan en gaan er naar binnen.




Eenmaal op het terrein zien we dat de oude grensovergang erg goed is bewaard gebleven en dat het Duitse monumentenzorg de site redelijk goed onderhouden heeft.



Passencontrole ruimte.



In de ruimte voor de paspoortencontrole zien we bureaus staan waar foto apparatuur aan was bevestigd en waar destijds van élk paspoort en document foto's werden gemaakt die in het Stasi archief werden ondergebracht.







Een oud kantoorgebouw waar de Stasi ooit zat en de bureau werkzaamheden uitvoerde zoals controle van vracht en personen, alhoewel dit gebouw is afgesloten en in verval begint te raken kunnen we nog wel wat foto's maken van de buitenkant.















In een ander gebouw kunnen we naar binnen en is er een receptie aanwezig waar we een paar mooie folders en boeken zomaar gratis kunnen meekrijgen, ook kunnen we een deel van het gebouw van binnen bekijken en zien we er nog iets van een kantoortje dat als "dauerausstellung" is ingericht.






Aan wat ooit het begin was waar de westerse reizigers naar het oosten wilden reizen staat nog één controle hokje waar ooit de paspoortencontrole werd uitgevoerd. Het paspoort werd ingenomen en ging via een lange lopende band naar een hoofdcontrolepost waar het werd gefotografeerd en waar je hele doopceel werd gelicht. Als je geluk had kon je zonder problemen doorrijden en je reis vervolgen maar als mocht blijken dat je al in de Stasi dossiers stond en er iets was op of aan te merken kwam je doodeenvoudig niet de grens over en werd je teruggestuurd.






Aan de andere kant van de weg die je volgt als je de parkeerplaats verlaat staat nog een oude wachttoren die deel uitmaakte van een heel netwerk van wachttorens die langs de gehele scheidingsgrens van oost en west stonden.
















Potsdam / Berlijn:

In eerste instantie zouden we in Potsdam het Sansoucci landgoed gaan bezoeken maar dat blijkt morgen gesloten te zijn lezen we op de infoborden op de camperplaats, nou ja zeg. Dus we besluiten om hier de nacht door te brengen en de volgende dag voor één dag naar Berlijn te rijden om een korte bezichtiging te doen aan de meest belangrijke stukjes die in de planning staan.

We gaan dus voor deze dag naar Berlijn en parkeren de camper vlakbij het centrale station en belanden middenin een milieu demonstratie, hebben wij weer. Ik vraag een politieagent of we hier mogen parkeren omdat het nu wel erg moeilijk wordt om iets te vinden en de man geeft akkoord en raad me aan wél een kaartje te kopen bij de automaat én onze gehandicaptenkaarten voor de voorruit te leggen, hij houdt dan intussen een oogje in het zeil want, zo zegt hij, ik kan hier toch niet weg.




Holocaust monument, Berlijn:
7-10-2019


We gaan langs bij het holocaust monument dat ter herinnering aan de vele Joodse slachtoffers is opgericht.







Brandenburger poort:
7-10-2019





De Brandenburger poort is indrukwekkend om te zien en toont een bouwstijl die zich het best vergelijkt met de bouwstijl uit het Romeinse rijk.







Checkpoint Charley:
7-10-2019


Checkpoint Charley was in de tijd ná de tweede wereldoorlog een grenspost van oost naar west Berlijn en lag in het "Amerikanisches viertel".

Berlijn was destijds opgedeeld in sectoren waaronder een Russisch en Amerikaans deel zodat de wereldmachten niet alleen het oorlogszuchtige Duitsland maar óók elkaar in de gaten konden houden.





Fuhrer bunker:
7-10-2019

Op de plek waar ooit de bunker stond waar Adolf Hitler tijdens de gevechten in en rond Berlijn verbleef, en waar hij samen met enkele van zijn volgelingen zijn laffe zelfmoord pleegde, staat tegenwoordig een groot bord met wat uitleg over de plek. De bunker zelf is volledig volgestort met zand en dichtgemetseld en onder een dikke laag grond weggestopt om te voorkomen dat hier een bedevaartsoord zou ontstaan voor de nog steeds aanwezige aanhangers van het nazi regiem.



Operaplein:
7-10-2019




We wandelen over het operaplein en bekijken er o.a. het gebouw van de staatsopera en kunnen even naar binnen wandelen om de boel van binnen te bekijken, helaas is er nu geen rondleiding en mogen we het binnenste slechts van achter een paar ramen bekijken.


Als we klaar zijn met de wandeling in Berlijn boeken we op de terugweg voor de komende week een plek op de camperplaats, vooraf boeken is hier verplicht en als je dat niet doet krijg je geen plekje omdat het er altijd overvol is en later bij aankomst proberen te boeken simpelweg een te groot risico geeft dat je geen plekje kan krijgen.


Park Sansoucci, Potsdam:
8-10-2019



Marianne mag graag kastelen en kathedralen bekijken en ik probeer daarom elke vakantie een of meer leuke plekjes voor haar in te plannen zo ook deze vakantie.


Park Sansoucci is wat dat betreft wel een parel op de kroon wat dat betreft want het kasteel, of de kastelen en alles eromheen zijn van een uitzonderlijk grootsheid en rijkdom.



Omdat we de hele dag de tijd hebben en het weer niet bepaald mooi is, het regent zoals het er uitziet de hele dag, nemen we een toegangskaartje voor álle gebouwen én de keuken van het kasteel.

De oude keuken is tijdens bijzondere festiviteiten nog steeds in gebruik en is nog volledig ingericht. Voor de dagelijkse rondleidingen zijn er dan ook geen ruimtes afgesloten en kunnen we echt alles bekijken.

De "kachel" ofwel het fornuis is nog volledig werkend en ziet er indrukwekkend uit.


Op het park Sansoucci staan o.a. een prachtig Chinees theehuis en een badhuis dat we natuurlijk ook kunnen bezichtigen.



In de bijzonder grote oranjerie kunnen in de winter de kwetsbare planten overwinteren en is er een bovenverdieping met uitzicht over de tuinen.
De grote oranjerie



9-10-2019

In de Villa Marlier, het Wannsee huis, is tijdens de tweede wereldoorlog een bijeenkomst gehouden over hoe de nazi's het "Jodenvraagstuk" moesten oplossen en werden er plannen gesmeed om de Joden uit Europa te verdrijven, uiteindelijk resulteerde dit alles in de bijna totale vernietiging van de Joodse bevolking in het Europa dat Hitler wilde veroveren.








10-10-2019

Flugplatz Berlin Tempelhof werd al vanaf 1909 gebruikt als vliegveld en Orville, een van de gebroeders Wright, had er in 1909 een vliegdemonstratie gegeven.

Vanaf 1922 werd het grasveld als echt vliegveld gebruikt en 1933 viel het zo ongeveer in handen van de Duitse NSDAP die het vliegveld veelvuldig gebruikte voor o.a. politieke vluchten.

In 1939 werd het nieuwe vliegveld geopend, het werd gebouwd in opdracht van het Reichsluftministerium van Hermann Göering, door architect Ernst Sagebiel en mede naar de visie en ideeën van Adolf Hitler , maar is door het beginnen van de tweede wereldoorlog nooit afgebouwd.























We nemen deel aan een rondleiding in een deel van de vlieghavengebouwen en zien de grootheidswaanzin van de nazi's in het oude Duitsland.











Overal waar je kijkt is er gebruik gemaakt van Italiaans marmer in de bekende kleuren van de Duitse vlag en zijn er kosten nog moeite gespaard om voorál te laten zien dat de grootsheid van Duitsland niet te onderschatten was.










In het originele ontwerp was de passagiers hal 22 meter hoog en was het een imposant bouwwerk, na de oorlog werd besloten dat alle nazi kenmerken van alle gebouwen in Duitsland moesten worden verwijderd en werd als gevolg daarvan de hoogte ingekort tot ongeveer 16 meter.


Boven 2 foto's: Wat je nu niet meer kan zien van de eigenlijke hoogte van de passagiers hal is nu nog te bereiken via een trap waar je tijdens de rondleiding naar het bovengedeelte kunt lopen. De traphal naar dit deel is ook wel bijzonder omdat dat één van de delen van de Tempelhof is die door het uitbreken van de oorlog niet is afgebouwd en je daar nog het kale betonskelet ziet dat nog niet is bekleed met marmer,


DAN NU NAAR BERLIJN.


DDR museum, Berlijn:
11-10-2019

Vlakbij de Dom van Berlijn is er aan de kade een bijna verborgen museumpje over de DDR tijd dat we nog even snel bezoeken.



 Berlijnse Domkerk:
11-10-2019


Een bezoek aan de Berlijnse dom mag natuurlijk niet ontbreken en alhoewel dit niet de échte Domkerk is, de originele is tijdens de bombardementen in de tweede wereldoorlog totaal verwoest, is het bouwwerk mooi gerestaureerd en bijna in oude luister hersteld, helaas zie je op sommige plekken dat er gebruik gemaakt is van bouwmaterialen die in de tijd van de eerste dom niet aanwezig waren zoals de gietijzeren trapdelen enz.

Het uitzicht van boven op de dom is mooie en we hebben er bovendien mooi weer bij vandaag zodat het genot dubbelop is.






De muur en het muurpark:
12-10-2019

Wie Berlijn zegt zegt Berlijnse muur en als je in Berlijn bént moet je daar natuurlijk even heen om hem te bekijken zolang het nog kan. Als we er rondwandelen zien we dat het muurpark en de omgeving een flinke bouwput is en dat er veel gesloopt en gebouwd wordt. Een deel van met muurpark zal worden opgeknapt en iets meer de geschiedenis van de muur gaan weergeven maar op een ander deel aan de oostzijde van de voormalige grens  zien we dat er een flink aantal gebouwen tegen de vlakte gaan en er nieuw gebouwd word en het is jammerlijk om te zien dat ook hier langzaam d geschiedenis plaats moet maken voor het grote geld van de vastgoedinvesteerders.



Een stuk van de muur is gereserveerd voor de graffiti vandalen en die hebben er in de afgelopen jaren heel wat liters verf op gespoten en de ene wangestalte na de andere is er te zien en alhoewel sommige kunstwerkjes best leuk zijn is het gros toch niets meer dan simpele vervuiling.
















Berliner unterwelten:
12-10-2019



We brengen in deze vakantie ook een bezoekje aan de onderwereld van Berlijn en lopen er rond in een van de bunkers die dienst hadden gedaan als schuilplaats in de tweede wereldoorlog, de bunker moet een beeld bieden van de vreselijke omstandigheden waarin de bewoners van Berlijn de bombardementen beleefden.























De bunker die wij bezoeken ligt in de wijk Gesündbrunnen en er is ook een model van de oude ondergrondse spoorwegverbinding gemaakt zoals die onder Berlijn liep in de tijden van de koude oorlog. 


















Humbolthain Flaktoren:
12-10-2019



De Flaktoren (lucht afweer geschut toren) Humboldthain ligt in een park dat er later is ontstaan en waaronder werkelijk tonnen puin liggen van het in de oorlog verwoeste Berlijn. De Flaktoren is gedeeltelijk opgeblazen maar het volledig slopen werd te moeilijk en te duur en de sloopwerkzaamheden werden gestaakt waarna de toren als monument verder mocht blijven bestaan. De Flaktoren is één van de zes grote bunkers die als doel hadden de binnenste ring van Berlijn, met daarin de Führer zijn regeringsbunker, te beschermen na de bombardementen door de Engelsen in 1940. De bunker ligt vlakbij de camperplaats waar we staan met de camper (op de linkerfoto te zien).






Lichtjesfestival Berlijn 2019:
12-10-2019

Elk jaar vindt er in Berlijn een festival plaats waar veel gebouwen in Berlijn eens in het licht worden gezet en is er een wedstrijd aan gekoppeld die de deelnemers laat strijden om de mooiste inbreng.
Dit jaar staat het festival helemaal in het teken van het 30 jarige jubileum van het verdwijnen van de muur en zijn er op veel plekken mooie shows te zien die een deel van die geschiedenis uitbeelden.
We gaan 's avonds opnieuw met de metro naar de binnenstad van Berlijn om dit feest eens mee te maken en als we aankomen is er al flink wat van de lasershows te zien en het hoogtepunt is we de mediatoren of zendmast waarop een geweldige show gepresenteerd wordt.
We lopen een aantal uren rond en bekijken een deel van de shows maar om alles te bekijken is voor ons geen doen omdat we Berlijn niet goed kennen en niet weten waar alle gebouwen staan die in de lasers staan, we zouden met een bus mee kunnen rijden maar lopen dan de kans te laat terug te zijn om de laatste metro te kunnen halen die ons terugbrengt naar de camperplaats dus we besluiten ergens halverwege de wandeling te staken en langzaam terug te gaan, onze voeten branden en doen pijn maar dit pakt niemand ons meer af. Op de terugweg eten we nog even wat bij de Italiaan onder de zendmast en stappen voldaan in de metro om terug te keren naar de camper.





















































Maar natuurlijk, dat wisten we al :)



Zoo Berlin:
13-10-2019


De Berlijnse zoo is een oud gedateerd iets dat niet meer van deze tijd is, té kleine ruimtes waar de dieren apathisch om zich heen staren en ik wil er zo snel mogelijk weg, ook omdat het véél te druk is en er werkelijk duizenden bezoekers rondlopen en de hitte ondraaglijk is vandaag.





Stasi Gevangenis, Gedenkstätte Hohenschönhausen:
14-10-2019



Hohenschönhausen is een gevangenis van de Stasi en de rondleidingen worden gegeven door ex gevangenen die ook daadwerkelijk vast hebben gezeten in één van de Stasi gevangenissen die verspreid over oost Duitsland lagen. We treffen een gids die in déze gevangenis heeft gezeten en ze verteld een indringend en ongelooflijk triest verhaal over haar tijd in gevangenschap. In de groep bezoekers waar we samen de toer mee maken zit er ook een man die in een ándere gevangenis heeft gezeten en de verhalen die onze gids verteld niet alleen bevéstigd maar óók nog eens uitbreid met meer informatie zodat het wel een heel speciale ervaring wordt. Af en toe schieten beide helemaal vol en biggelen de tranen over hun wangen.



Voorál de verhalen over de meedogenloze manier waarop de Stasi agenten te werk gingen is onvoorstelbaar en diep triest.



Niet alleen zat jij als gevangene vast in de cel maar werd óók nog eens je volledige familie getreiterd en geïntimideerd om iedereen in het gareel te kunnen houden.


Ook werden je eventuele kinderen in "kindertehuizen" ondergebracht tijdens je gevangenschap of zelfs bij andere ouders waarna je ze nooit terug zag indien je weer vrij zou komen.


De gids verteld dat er op momenteel Netflix een serie met de naam "Weissensee" te zien is die een zéér gedetailleerde weergave is van wat er zich rond de Stasi afspeelde.





Stasi museum:
14-10-2019

Na de Stasi gevangenis Hohenschönhausen hebben we nog wat tijd over en we besluiten om dan ook maar naar het voormalige Stasi hoofdkwartier te gaan wat er in de buurt ligt om ook hier een rondleiding te nemen. In dit hoofdkantoor zien we onder andere hoe de Stasi te werk ging en kunnen we er diverse werkkamers en vergaderruimtes bezoeken. De kantoren en alle andere ruimtes waren bijzonder luxueus voor die tijd en het ontbrak de Stasi medewerkers aan niets, van dure Havanna sigaren tot Wodka en single malt Whiskey, alles had men in die tijd ter beschikking om de Stasi politieke figuren maar te plezieren.

We zien er diverse manieren om iets of iemand af te luisteren en vernuftige manieren om de apparatuur te verstoppen. Zo werden er complete fototoestellen in bomen verborgen door er geheime ruimtes in te maken. In één van de kantoren was een kaartenbak systeem aanwezig waarin de dossiers van de personen die in "onderzoek" waren werden bewaard om er snel toegang toe te kunnen krijgen.

















De telefooncentrale van het hoofdkantoor









Afluisterapparatuur van de Stasi


De vakantie is helaas alweer voorbij en we rijden terug naar huis, onderweg doen we nog een camperplaats aan en als we thuis zijn kijken we moe maar tevreden terug op deze camper trip.

Berlijn was voor ons normale doen een veel te drukke stad en we waren eigenlijk wel blij dat we er weer uit waren, alhoewel er nog veel te zien valt wat we nog zouden kunnen doen bewaren we dat voor een andere keer en sluiten de vakantie ook deze keer moe en tevreden af, het wordt nog een lange reis naar huis en we zijn eigenlijk doodmoe van al het lopen en struinen in de grote stad.